Svēte. Foto - Tīna Ērenpreisa

Svēte

Svēte. Foto - Tīna Ērenpreisa

Svēte (Roberts Blūms) ir vairāku žanru, tajā skaitā harsh noise, blekmetālu un trap mūziku, mākslinieks. Piedalījies dažādu projektu izveidē, kā Velnezers, Stabs, un New Wavy. Šobrīd strādā pie ekstrēmas mūzikas leibla Sāpes Skaņas attīstīšanas, caur kuru tiek izdotas dažādu žanru kasetes. Pats autors sacītu, ka mērķis ir bīdīt neierastu mākslu pasaulē, un to iekalt vēsturē ar fiziskām kopijām. Svēte gan pats, gan Staba sastāvā, gan kopā ar kādu īpašu viesi uzstāsies 26. maijā Dekadences mūzikas festivālā Rīgas Fotomēneša ietvaros.

Kāda bija tā pāreja no punk un black metal uz repu? Tās šķiet kā divas pavisam atšķirīgas scēnas.

Man liekas, ka visāda mūzika ir forša. Pirmais, man iepatikās AC/DC, es redzēju video, kad biju ļot mazs un redzēju ģitāru, un man likās, ka tas bija reāli stilīgi. Un tad paklausijos kaut kādu rociņu bišķīt, kaut kādus metālus, kaut kādu panku, bet pat neesmu, godīgi sakot, panku baigi dziļais klausītājs bijis, man pārsvarā patīk kaut kāds Trash Talk, tas ir vienīgais, ko varu tā uzreiz iedomāties. Un tad kādā brīdī man patika bleķis, ko es atklāju.

Ā, es varu specifiski izstāstīt, kā man iepatikās hiphops – es, protams, pazinu Artūru Staprēnu (Steps) un vel dažus citus džekus, un viņiem patika hiphops jau kādu laiciņu, ko es pats nebiju baigi diži klausījies. Un tad vienu vakaru mēs visi paņēmām ripu un Stepam bija tāds – „pačeko šito“, un viņš uzlika Maxo KreamCell Boomin un tā dziesma vienkārši visu mainija. Viņa vel līdz šai dienai ir tik kruta! Es neteiktu, ka tā mani konvertēja, bet noteikti ļoti iespaidoja, pavēra portālu mazliet.

Vai vari īsi pastāstīt, kas ir Sāpes Skaņas?

Tas ir labels, ko izveidoju ar nodomu bīdīt mazliet ekstrēmāku muzonu. Principā fokuss ir izlaist jebkāda ekstrēma tipa mūziku, esmu atvērts visādām unikālām idejām. Man pašam ļoti patīk piesārņotas lietas, tā teikt. Man arī kādā momentā ļoti iepatikās ideja par fiziskām kopijām, es atklāju, kā ražot kasetes, un tad es saliku visus vadus kopā un te nu mēs esam.

Kā pandēmija ietekmēja to, ko tu dari ?

Īsti nekā, man liekas, es sāku mazāk rakstīt mūziku un vairak sāku darīt sūdu, haha.

Dziesmā Simtos Krustos Sists teikts – Shoutouts visām dāmām / Uzvedaties labi / Man nav bailes jums sist / Man arī ir gari mati. Vai ir kādi komentāri par šo?

Haha, es varu iztēloties, ka kādus cilvēkus tas varētu, tā teikt, pabakstīt nepareizajā virzienā, bet man tas vienkārši likās smieklīgi. Gan jau, ka cilvēkiem liekas otrādi, bet man ļoti patīk sievietes, es mīlu sievietes, es atbalstu sievietes visos veidos. Es nezinu, man vienkārsi tas tajā brīdī likās smieklīgi.

Vai ir kāds mākslinieks, ko vēlētos redzēt dzīvajā, bet nav vēl bijusi iespēja ?

Kaut kādā mērā esmu pozeris ar to, cik bieži vajadzētu iet uz koncertiem un festivāliem, jo ir tik daudzas reizes, kad ir kaut kur jāaiziet, bet es vienkārši kā lašara mājās sēžu. Lietas, kas man patika pirms gadiem, es jau paspēju redzēt. Ā, es noteikti dzīvajā gribētu redzēt kaut kādu Lightning Bolt, jo viņiem performances izskatās trakas. Cerams, ka Stabs būs latviešu versija tam. Es gribētu redzēt Lightning Bolt un Wold, jo Wold būtu pilnīgi citā pasaulē.

Es dzirdēju, ka kāds uztaisīja Virve mana kaklarota tetovējumu. Kā tev tas lika justies ?

Es pats par to biju šokā. Es laikam nevaru panest, ņemot vērā, ka es pat nezinu, kā uz to reaģēt. Es sākumā biju reāli šokā, es vienkārši stāvēju un smaidīju, un skatījos uz to bildi kādas 20 minūtes. Tas vēl joprojām liekas sirreāli. Es nespēju tam noticēt.

Ko mēs no Svētes varam sagaidīt nākotnē ?

Es pašlaik taisu tape, bet tas taisās jau kādu gadu, tas viss iet ļoti lēni. Cita veida muzonu es varu daudz ātrāk izspiest ārā, bet reps nāk salīdzinoši lēni. Bet nu būs tape un es ļoti ceru vasarā uztaisīt solo koncertu kopā ar ļoti specifiskiem viesiem, labiem izpildītājiem, tā teikt. Cerams, albums būs labs.

Pauls Raimonds

Labāk ej mežā dzīvot.

Vairāk

Tobiass Kleins

Glezniecība kā dinamisks notikuma momentuzņēmums.

Vairāk

Uguns

Uguns dedzinās Dekadences mūzikas festivālā.

Vairāk

Envija

Jaunu vērtību radīšana.

Vairāk

Ieva Stalšene

Runāt par gaišo caur tumšo.

Vairāk

Aleksejs Gordins

Igauņu mākslinieks dekonstruē mākslas pasaules tēlu kā kaut ko elitāru un krāšņu.

Vairāk

Evija Ābrama

Ko nozīmē sūdīga māksla - uzgleznota kaka vai skatītāja vērtējums?

Vairāk

Anna Dzērve

Erotika, tumsa, traumas, trauksmes Latvijas fotogrāfes darbos.

Vairāk