Evija Ābrama

Evija Ābrama

Evija Ābrama

Evija Ābrama ar mākslu nodarbojas brīvajā laikā, jo ikdienā strādā telekomunikāciju nozarē. Studējusi telekomunikācijas RTU, sevi uzskata par ateisti un Nīčes daiļrades cienītāju. Spēlē noise un eksperimentālo mūziku kā R3YWYA, kopā ar Elīnu Semani veido radošo apvienību Beautifully Sober. Rīgas Fotomēneša ietvaros bārā/grāmatnīcā Bolderāja no 24. maija būs skatāma viņas gleznu izstāde Live Poop Die.

Kur smēlies ideju savam projektam?

Ideja dzima Covid-19 sākumā, kad visas tikšanās bija jāveic pie sevis mājās. Ideja radās ar velmi ciemiņiem radīt komfortablāku tualetes pieredzi, jo eksistē kautrīgās kakas sindroms. Pēcāk, kad ar šo tēmu tiku apspēlējusies dažādās tehnikās, man radās jautājumi – ko nozīmē sūdīga māksla? Vai tas, ka uz audekla ir uzgleznota kaka, vai arī šo atbildi sniedz skatītāja viedoklis? Runājot ar dažādiem cilvēkiem, ko viņi uzskata par mākslu, katram ir dažādi viedokļi. Vienam māksla asociējās ar skaistumu, otram ar tehniku, citam ar ideju utt.

Pastāsti par radošo procesu – kā top tavi darbi?

Man grūti aprakstīt šo procesu, jo visi darbi rodas no idejas, kas iešaujas man prātā pēc saldas diendusas. Jāatzīst, ka katrai no šīm idejām ir savs pamats, piemēram, viens no darbiem ir radies no anekdotes, ko esmu dzirdējusi, otrs no pieredzes ar paaudžu atšķirībām, katram no darbiem ir savs pamats, kas apvienojas ar kaku humoru. Runājot tīri tehniski, tad mani darbi rodas ļoti eksperimentāli. Man ļoti patīk jauktā tehnika. Man patīk apvienot stilus, kuri ir polāri pretstati.

Evija Ābrama

Kādas reakcijas tu sagaidi no skatītāja?

Es sagaidu smieklus, vai to, ka kāds ies garām un teiks “fuj”. Toties pēc pagājušā gada pieredzes, par to, kā cilvēki reaģēja uz manu un Elīnas Semanes kopdarbu, es konstatēju, ka es nesaprotu mietpilsoņa prātu.

Ko tev nozīmē jēdziens “dekadence”?

Dekadence ir domāt pašam. Manuprāt, tik daudziem cilvēkiem ir šī velme izpatikt, un tik daudzi alkst ārējo viedokli, kas apstiprina to, ka tas, ko un kā viņi dara, ir pareizi. Dekadence tam visam uzliek mīksto.

Kas ir galvenie secinājumi, ko tev liek izdarīt šis laikmets?

Šajā laikmetā, dažbrīd šķiet, ka viss jau ir atklāts, viss jau ir izdarīts, kas, manuprāt, ir lielākie meli, ko mēs spējam sev iestāstīt šīs pārlieku masīvās informācijas plūdu laikmetā. Jo radīšanas procesā var atklāt tik daudz ko jauna. Tāpēc es teiktu, ka mans galvenais secinājums šajā laikmetā ir neļauties demotivācijai un vairāk ļauties eksperimentiem.

Pauls Raimonds

Labāk ej mežā dzīvot.

Vairāk

Tobiass Kleins

Glezniecība kā dinamisks notikuma momentuzņēmums.

Vairāk

Svēte

Īsta līķu mūzika, vella darbs.

Vairāk

Uguns

Uguns dedzinās Dekadences mūzikas festivālā.

Vairāk

Envija

Jaunu vērtību radīšana.

Vairāk

Ieva Stalšene

Runāt par gaišo caur tumšo.

Vairāk

Aleksejs Gordins

Igauņu mākslinieks dekonstruē mākslas pasaules tēlu kā kaut ko elitāru un krāšņu.

Vairāk

Anna Dzērve

Erotika, tumsa, traumas, trauksmes Latvijas fotogrāfes darbos.

Vairāk