Foto - Dmitrijs Gerasimovs

Tuvojas dekadence – 23. maijā sāksies Rīgas Fotomēnesis!

Foto - Dmitrijs Gerasimovs

Šogad festivāls “Rīgas Fotomēnesis” sāksies 23. maijā un tā tēma būs “dekadence”. Fotomēnesis piedāvās mākslas un mūzikas programmu, kas būs tieša, brutāla, neracionāla, izaicinoša, sarkastiska, iedvesmojoša, uzskatot, ka tieši šāda māksla var palīdzēt glābt cilvēci no iznīcības. 2022. gada Fotomēnesis iedvesmojas no dekadentiem no cita gadsimta, kas uzskatīja, ka mākslai nav jāapkalpo masu gaume, tā ir jāatbrīvo no pastāvošām konvencijām, racionālisma un loģikas, tai jabūt patiesai, radošai un jutekliskai. Festivāla programma aicina ne tikai ļauties impulsiem un baudai, bet arī pārdomām par mūsu vērtībām, morāles normām, mākslinieka lomu šajā laikmetā un Rietumu sabiedrības attīstības virzienu.

Rīgas Fotomēnesis norisināsies neatkarīgajās pilsētas galerijās, kas darbojas ārpus konvencionālās institucionālās vides. Festivāls sāksies 23. maijā plkst. 19.00 ar skandalozās mākslinieces Elīnas Semanes izstādes “Mic Drop” atklāšanu kultūrvietā “Masa” (Alauksta 7A). Izstāde, kuras autore ir arī šī gada festivāla kuratore, izmanto atsauces uz F. Nīčes kritisko nostāju par labā un ļaunā jēdzienu nošķīrumu, aicinot pārvērtēt vispārpieņemtos priekšstatus par vērtībām un morāles normām. 24. maijā plkst. 18.00 Dom galerijā (Ģertrūdes 115) atklās Ievas Stalšenes personālizstādi “Nevainība”, kas runās par cilvēka dabisko procesu – nevainības zaudēšanu, bet plkst. 20.00 bārā/grāmatnīcā “Bolderāja” (Avotu 29) – Evijas Ābramas gleznu izstādi “Live Poop Die”, kas tiecas uzdot jautājumu – kas ir sūdīga māksla? 25. maijā kultūrtelpā “Smilga” (E.Smiļģa 34A) durvis vērs igauņu mākslinieka Alekseja Gordina personālizstāde “Es pārdevu divas gleznas, bet nekļuvu laimīgāks”, kurā viņš runā par mākslinieka morālajiem izaicinājumiem, saskaroties ar mākslas pasaules komercializāciju, liekulību un nevienlīdzību. Savukārt 26. maijā plkst. 17.30 M/Galerijā (Briāna 9) atklās jaunās fotogrāfes Annas Dzērves erotisko fotogrāfiju izstādi “Red Velvet”, bet 19.00 “Tu jau zini kur” izstažu zālē Tallinas kvartālā sāksies Fotomēneša starptautiskā grupas izstāde “Dekadence”, kurā piedalās Dmitrijs Gerasimovs (Igaunija), kurš pazīstams ar mūziķa Tommy Cash sirreālā vizuālā tēla veidošanu fotogrāfijās, ekspresīvais gleznotājs Tobiass Kleins (Vācija), kā arī sabiedrībā pretrunīgo reakciju raisošie Latvijas mākslinieki Envija, Elīna Semane, Lī Čepmans, Roberts Brastiņš un Ieva Stalšene. 27. maijā 18.00 Rīgas Augstākajā galerijā būs iespējams ielūkoties Lindas Vilkas dzīvokī, kur notiks izstāde “Drupaču revolūcijas, vakardienas rezolūcijas”.

No 26. līdz 27. maijam “Tu jau zini kur” koncertzālē norisināsies Dekadences mūzikas festivāls, kurā piedalīsies Latvijas eksperimentālās, metāla, panku, noise mūzikas grupas, kā Tesa, Batra, Svēte, Uguns, Pauls Raimonds, +K+M+B u.c. Programmā izvēlētā mūzika ar savu tiešumu, brutalitāti un skaņu kodolīgi papildina festivāla šī gada tēmu.

Festivāla izstādes norisināsies līdz 22. jūnijam, kad paredzēti arī noslēguma pasākumi. Ieeja uz pasākumiem ir bez maksas.