Dmitrijs Gerasimovs

Dmitri Gerasimov, Tobias Klein, Envija, Elīna Semane, Lee Chapman, Ieva Stalšene, Roberts Brastiņš. Dekadence

Izstāde
Dmitrijs Gerasimovs

Vēsturiski terminu “dekadence” izmantoja, lai raksturotu morālo pagrimumu, taču 19. gadsimta beigās Rietumeiropas mākslinieki sevi dēvēja par dekadentiem, lai paustu savu skepsi par to, kurā virzienā dodas Rietumu sabiedrība. Industriālās revolūcijas progress, mietpilsoņu izveidošanās bija padarījusi dzīvu banālu, komfortablu, iepriekšparedzamu, un dekadenti domāja, ka tieši neprātīga, amorāla, sabiedrisko vērtību izaicinoša māksla var glābt cilvēci. Viņi uzskatīja, ka mākslai nav jāapkalpo masu gaume, tā ir jāatbrīvo no pastāvošām konvencijām, racionālisma un loģikas, tai jabūt patiesai, radošai un jutekliskai. Šodien Rietumu sabiedrība piedzīvo kārtējo ideoloģisko krīzi. Covid, karš Ukrainā u.c. sociālpolitiskie izaicinājumi norāda un pretrunām starp kapitālistisko sistēmu un demokrātiskām vērtībām. Kamēr vienai sabiedrības daļai šķiet, ka mākslai šajā laikā ir jāpalīdz novirzīt domas prom no problēmām, mēs sakām, ka ir tai ir jākļūst par sabiedrības spoguli. Mēs piedāvājam mākslu, kas ir tieša, brutāla, neracionāla, izaicinoša, sarkastiska, atskurbinoša. Un šajā brīdī mēs aicinām ne tikai ļauties impulsiem un baudai, bet arī pārdomām par to, kas notiek ar mums, un kurp mēs kā sabiedrība ejam.

Dalībnieki – Dmitrijs Gerasimovs (Igaunija), Tobiass Kleins (Vācija), Envija, Elīna Semane, Lī Čepmans, Roberts Brastiņš, Ieva Stalšene (Latvija).

Atklāšana – 26. maijā 19.00 Tu jau zini kur izstažu zālē (Tallinas kvartāls). Izstāde atvērta no otrdienas līdz svētdienai 14.00-20.00, 27. maijā līdz 22.00.

No ceturtdienas līdz sestdienai plkst. 18.00 Tallinas kvartālā ir ieejas maksa 1 EUR.

Izstādē būs šokējoši un provocējoši darbi, tajā skaitā dzimumorgāni, tāpēc izstāde var nebūt piemērota nepilngadīgajiem, vecākiem ar bērniem aicinām pašiem uzņemties atbildību par izstādes apmeklējumu.