MAN ARĪ BŪTU BAIL

Daniela Vētra. Man arī būtu bail

Performance
MAN ARĪ BŪTU BAIL

“Vai ar dalību sociālo mediju kampaņās ir pietiekami, lai ietekmētu notikumus pasaulē, vai arī tas vienkārši ir simbolisks žests, kas, piesedzoties ar cīņas karogu, patiesībā demonstrē vien pasīvu comformismu? Kāpēc es nedaru neko par lietām, kas mani dziļi aizskar? Kāpēc es neprotestēju un necīnos? Kādēļ es nevēlos likt Facebook profilam rāmīšus? Vai vienkārši esmu gļēva? No kā tad mums visiem ir bail? Galu galā kāda ir mana līdzatbildība kolektīvajā ignorancē un pasivitātē?

Performance/instalācija Man arī būtu bail tiek veidota kā dialogs pašai ar sevi savā simboliskajā 2 x 2 m drošās telpas “cellē”, meklējot atbildes uz šiem jautājumiem. Šis nav 1997. gads, kad Pipilotti Rist, labvēlīgi noskaņota policista skata pavadīta, nebēdnīgi dauzīja nejauši uz ielas novietotu automašīnu logus, demonstrējot sievišķīgu spēku un dzīvi apliecinošu destrukcijas prieku. 2020. gadu mediji ir nodēvējuši par diezgan baisi skanošo Year from hell. Mums visiem simboliski un burtiski ir piešķirta dzīve 2 x 2 metru režģī. Absurdi noteikumi regulē pat vienkāršākos mūsu dzīves aspektus, mums atņemta pārvietošanās brīvība, mēs dien dienā tiekam bombardēti ar informāciju par milijoniem mirušo, par sazvērestībām un militāriem konfliktiem. Džordža Floida nāve no policista rokas, Black Lives Matter protesti, nežēlīgās izrēķināšanās Baltkrievijā, abortu aizliegums Polijā, militāristu apvērsums Mjanmā, Izraēlas un Palestīnas karš, vai šeit pat Latvijā – Tukuma slepkavība, un šis uzskaitījums varētu turpinties. Kā reakcija uz klaustrofobiski samazināto dzīves telpu pretstatā milzīgajam informācijas piesātinājumam, komunikāciju pārpludina hipersaspīlētas formas, ko grūti nodēvēt par ko citu kā suņu riešanu – rej liberāļi un tradicionālo vērtību piekritēji, rej antivakseri un tie, kas atkal grib apmeklēt kino… Ar šo darbu es vēlos izgaismot savu iekšējo konfliktu un atklāt savas bailes. Es vēlos aplūkot informācijas apmaiņas formas un tās kvalitāti, un simboliskā veidā sadragāt šo man varmācīgi uzspiesto “telpu”. Es vēlos ieskatīties tai realitatē kurā nonāk cilvēki, kas uzdrošinās cīnīties, atklāt varoņa seju un cenu, ko tie maksā par savu drosmi.”

Danielas Vētras performance notiks ārtelpā pie Free Riga ēkas Viskaļu ielā 36A, ieeja brīva. No pirmdienas, 19. jūlija, ēkas foajē būs skatāma instalācija un performances dokumentācija.